De 5 hoofdstijlen van Tai ChiEr bestaan talloze stijlen Tai Chi. Om enige structuur aan te brengen omschrijven we in dit artikel de vijf hoofdstijlen. Vanwege het belang van praktijkoefening geven we ook aan welke stijlen in onze Chinese zaal worden gegeven in Sportcentrum De Pijp in Amsterdam. Let wel, het onderwerp is complex en het is onmogelijk om elke stijl de aandacht te geven die het eigenlijk verdient.

Yang-stijl Tai Chi

Deze hoofdstijl is de meest populaire ter wereld. Niet voor niets geven we deze als les in onze Tai Chi School in Amsterdam.

Yang-stijl dankt zijn naam aan meester Yang Luchan, 1799-1872. In tegenwoordige tijd, onze School geeft lessen Yang-stijl Tai Chi op basis van wat grootmeester T.Y. Pang (1933-2015) onderwees.

Zie de video hieronder om een impressie te krijgen van deze stijl, opgenomen tijdens een evenement in Amsterdam, georganiseerd door stichting Tai Chi Nederland.

Tot minuut 4 demonstreert grootmeester T.Y. Pang Tai Chi Chuan. (Vervolgens demonstreert hij Pa Kua omdat het complementair is aan Tai Chi.)

Yang-stijl kenmerkt zich dus door de relatief langzame uitvoering. Het ontbreekt vaak (maar niet altijd) aan explosieve bewegingen wat betreft de handvorm. De explosiviteit zijn echter wel duidelijk aanwezig wanneer het gaat om speer-, zwaard- of sabelvorm.

Wil je vrijblijvend in Amsterdam een les Tai Chi volgen in Yang-stijl? Dat kan gratis in onze prachtige Chinese zaal in Sportcentrum de Pijp.

Stuur een e-mail proefles@liuhemen.nl en vermeld ook welke les je komt volgen. Vragen zijn uiteraard altijd welkom.

Wu-stijl Tai Chi

Wu-stijl, oorspronkelijk voortgekomen uit de Yang-stijl, is ontstaan dankzij Wu Quanyou (1834–1902) en zoon Wu Jianquan (1870–1942).

Net als de Yang-stijl kenmerkt Wu-stijl zich door de relatief langzame uitvoering van de vormen. Maar wat Wu-stijl duidelijk anders maakt zijn enkele verfijningen (doorgevoerd door Wu Jianquan). Een voorbeeld van de onderscheiding is de compacte manier van bewegen, zoals bij enkele vormen het plaatsen van de voeten naast elkaar enkele.

In deze korte video demonstreert Sifu Eleonora de Wu-stijl.

Wu-stijl is wereldwijd, ná Yang-stijl, de meest beoefende stijl van Tai Chi.

Geïnteresseerd in specifiek deze stijl van Tai Chi Chuan? Volg de mini-workshop die Sifu Eleonora meermaals per jaar geeft in onze Chinese zaal in Amsterdam. De mini-workshop is geschikt voor beginners en gevorderden.

Chen-stijl Tai Chi

Chen-stijl is de meest oorspronkelijke stijl van Tai Chi. Het is geïnspireerd door de zijdehaspel. Dat komt neer op voortdurende ronde spiraalvormige bewegingen door het gehele lichaam. Al zijn er hier en daar alsnog explosieve bewegingen.

Zie hier een demonstratie van Chen-stijl:

Wu Hao-stijl Tai chi

Deze Tai Chi-stijl is gecreëerd door Wu Yuxiang (vermoedelijk geboren in het jaar 1812 en gestorven in 1880).

Eerst had Yuxiang ongeveer 10 jaar Yang-stijl getraind met grootmeester Yang Luchan. Vervolgens trainde hij een korte tijd Chen-stijl Tai Chi met een andere grootmeester. Na het bestuderen van een handleiding over interne krijgskunsten en in samenwerking met zijn familie heeft hij uiteindelijk zijn eigen stijl Tai Chi ontwikkeld.

Bekijk deze video een demonstratie van Wu Hao-stijl:

Kenmerkend aan Yuxiangs stijl zijn de langzame en ontspannende bewegingen en compacte houdingen. Verder is het moeilijk om goed onder woorden te brengen waar Wu Hao-stijl zich mee onderscheidt. De stijl heeft dezelfde principes als andere Tai Chi-stijlen, met name wat betreft de Yang-stijl.

Sun-stijl Tai Chi

Sun-stijl, voortgekomen uit zowel Chen-, Yang- Wu- en Wu Hao-stijl. De stijl, ontwikkeld door Sun Lutang (1860-1933), kenmerkt zich door de soepele en vloeiende bewegingen.

Opvallend aan grootmeester Lutang is dat hij eerst al expert was in twee andere internal arts: Xing Yi en Pa Kua. Niet onbekend voor onze Liu He Men School in Amsterdam.

Zie deze korte demonstratie van de Sun-stijl:

Over Tai Chi Chuan is immens veel te zeggen en schrijven

Dankzij onze Sifu Eleonora, grootmeester T.Y. Pang, Wikipedia en vele artikelen die verder op het internet te vinden zijn is dit artikel over de 5 hoofdstijlen van Tai Chi geschreven. Deze vorm van interne Kung Fu kent een rijke, diverse en complexe geschiedenis.

Het belangrijkste aan Tai Chi is het beoefenend van deze bewegingskunst. Niet de theorie maar de praktijk geeft de krachtontwikkeling, de gezondheidsvoordelen en het plezier. Kom daarom lessen volgen in onze School in Amsterdam. Zoals eerder aangegeven, een proefles is gratis en volledig vrijblijvend.

Lees meer over de Tai Chi lessen in Amsterdam zoals wij deze geven. Stuur vervolgens een e-mail proefles@liuhemen.nl met de vermelding om welke les het gaat. Vragen zijn uiteraard altijd welkom.

 

1
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.