Dao Yin Qi Gong

European Centre of Dao Yin Qi Gong

BODY & MIND

Naast bewust ademhalen kunnen we ook loop- en zitmeditatie doen, luisteren en spreken in aandacht, werken of glimlachen. Door meditatie kunnen we onze concentratie verbeteren en alle handelingen in ons dagelijks leven in bewuste aandacht uitvoeren.

wat is qi gong en DAO YIN?

De theoretische grondslag is te vinden binnen het concept van Yin en Yang 阴阳, wuxing (5 bewegingen 五行), zangfu (脏腑 : 5 organen 五脏 en de 6 ingewanden 六腑), jingluo (de accupunctuur meridianenméridiens 经络), qi (气 energie), xue (血 le bloed) en jinye (de vloeibare delen 津液) en in zijn algemeenheid de kunst van traditionele Chinese medicijnen en Chinese krijgskunst (wushu 武术).

ENERGIE

Hoe fitter je bent, des meer energie je krijgt. Door regelmatig te bewegen, te sporten en af en toe aan krachttraining te doen kun je je lichaam sterker maken. Niet alleen krijg je meer conditie en uithoudingsvermogen, je merkt ook dat je fysiek sterker wordt. Je raakt minder snel uitgeput omdat je lichaam meer aankan. Lichaamsbeweging helpt niet alleen lichamelijke problemen op te lossen, maar het kan ook diezelfde problemen voorkomen.

BEWEGEN VOOR OUDEREN

Bewegen is belangrijk zeker als je ouder wordt, het houdt je langer fit en zelfredzaam. Tijdens onze lessen Meer Bewegen voor Ouderen doen we gymnastiekoefeningen waardoor botten en spieren sterker worden, de coördinatie verbetert en het heeft een gunstige invloed op diverse aandoeningen. Maar het is vooral ook leuk en gezellig, zeker als u het in groepsverband doet. Doet u gemakkelijk zittende kleding en schoenen aan en neemt u een badlaken mee?

YANGSHENG GONG

Dao (de weg) Yin (stretchen van de ledematen). Door het stretchen kan de energie stromen. Men zegt ook wel: “de blokkade ontsluiten die in de gewrichten zitten”. In de gewrichten zitten de pezen en pezen zijn de energie (de Yin). De energie kan daar worden vastgehouden, Door het stretchen van de pezen ontspannen de spieren en komt de energie in beweging. Daarom noemen ze het Dao Yin. Yang Sheng betekent “de energie cultiveren”, “de innerlijke energie in beweging brengen”.

ZELFVERZEKERDHEID

Lichaamsbeweging vergroot je zelfverzekerdheid door je kracht, uithoudingsvermogen

(conditie), flexibiliteit en uiterlijk te verbeteren, en door je het gevoel van controle over jezelf te geven.

Lichaamsbeweging helpt niet alleen lichamelijke problemen op te lossen, maar het kan ook diezelfde problemen voorkomen.

UITHOUDINGSVERMOGEN

Het lichaam wordt door de mens gebruikt om allerlei activiteiten te ondernemen. Bij elke activiteit die een mens onderneemt, is het nodig om eerst een weerstand te overwinnen, om vervolgens te kunnen bewegen. Wanneer het lichaam in een goede conditionele staat is, zal een mens meer activiteiten kunnen ontplooien (meer vermogen).

ZHANG GUANG DE

1931 Geboren in Tangshan, in de provincie Hebei. Omdat zijn familie een traditionele Chinese medische achtergrond had, ontwikkelde hij vanzelf een interesse in Wushu, als een manier om gezondheid te bevorderen door oefeningen te doen.

In 1974 werd er bij Professor Zhang longkanker geconstateerd. Op dat moment was hij bezig met een diepgaande studie van de traditionele Chinese geneeskunde, vooral met de methodes van Daoyin (geleiden en opwekken van de vrije loop van Qi in het lichaam) en Taijiquan. Op basis van de grote rijkdom aan traditionele kennis ontwikkelde professor Zhang een nieuwe stijl die de methodes van de Daoyin combineerde met lichamelijke oefening en geestelijke ontwikkeling – Yangsheng.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.