TAI CHI

Tze Yau Pang

TAI CHI CHUAN IN AMSTERDAM

Tai Chi is het in het Westen bekendste interne martial art. De eenvoudigste omschrijving is eigenlijk ‘slow motion Kung Fu’.

Het gaat om langzame, vloeiende bewegingen die in elkaar overvloeien. Letterlijk betekent Tai Chi ‘het ultieme’.

Gezondheid
Tai Chi maakt het lichaam fitter, maakt verkrampte spieren los, verbetert de coördinatie. Ook vergroot het de fysieke controle en helpt het bij het verbeteren van de dagelijkse lichaamshouding.
Meditatief
Tai Chi brengt rust in het hoofd waardoor stress direct vermindert. Het verbetert (zelf)bewustzijn en is daarom ideaal als meditatieve ontwikkeling.
Dagelijks
Het is goed te integreren in het dagelijks (beroeps)leven. Door wekelijks 2 lessen te volgen in onze Chinese zaal en vrijwel dagelijks te oefenen wordt Tai Chi als een (levens)kunst.
YANG-STIJL TAI CHI

In de Chinese zaal van Sportcentrum De Pijp in Amsterdam geven wij Tai Chi Chuan, Yang-stijl. Deze stijl onderscheidt zich onder andere door de sierlijke bewegingen en de vele stretches.

In tegenstelling tot hoe Tai Chi dikwijls op andere scholen wordt gegeven, richten onze lessen op het ontwikkelen van kracht vanuit (innerlijke) zachtheid. Dit past bij de oorsprong van Tai Chi als gevechtskunst en bevordert daarmee ook de fysieke gezondheid.

TAI CHI CHUAN LEREN

Tai Chi wordt aangeleerd in vaste vormen; een aantal bewegingen uitgevoerd in een vaste volgorde is het uitgangspunt. Het aanleren van de vorm kan vrij snel gebeuren, maar dat is pas het begin.

Waar het om gaat is de Tai Chi-bewegingen te verfijnen en innerlijke diepgang te geven, een proces dat altijd voor verbetering vatbaar blijft. Omdat er vele niveaus zijn die je kunt doorlopen, blijft het altijd een uitdaging.

BEOEFENING IN HET DAGELIJKSE LEVEN

In China wordt Tai Chi meestal buiten gedaan. Maar uiteraard kan deze innerlijke bewegingskunst ook in een kamer of kantoorruimte beoefend worden. Het vereist een bijna meditatieve aandacht om het lichaam volledig in balans te houden.

Het wordt daarom ook wel als mindful bewegen beschouwd. Al gaat het bij onze School verder, Tai Chi kent immers een martial arts-achtergrond. Hoe dan ook, oefen dagelijks Tai Chi om te profiteren van de vele voordelen.

TAI CHI EN PA KUA, SAMEN EXTRA KRACHTIG

Pa Kua, ook behorende tot interne Kung Fu, is het veranderlijkste en het meest gecompliceerde. Het systeem kenmerkt zich door grote en voortdurende verandering. Verandering van dynamiek en snelheid, van hoogte en draairichting.

Gezien het feit dat Tai Chi en Pa Kua elkaar versterken wat betreft coördinatie en kracht, geven we dikwijls ook een deel Pa Kua tijdens de Tai Chi-lessen. Precies zoals Tai Chi grootmeester T.Y. Pang ook deed tijdens de lessen.

Is Tai Chi iets voor jou?

Kom een gratis proefles volgen in onze Chinese zaal. Bekijk hier het lesrooster en stuur een e-mail naar proefles@liuhemen.nl met de vermelding welke les je wilt mee trainen. Vragen zijn uiteraard altijd welkom.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.