Kung Fu-reis 2008 – Xinhue (Demo)

Zondag 19 oktober rijden we na veel gesteggel over de fee met een gehuurd busje naar Xinhue. Drie uur rijden ten noorden van Guangzhou, nog steeds in de provincie Guangdong. We zijn met z’n negenen inclusief de Chinese chauffeur; de ‘Haarlemmers’ Ricardo, Daan en Ronald blijven een paar dagen langer in Guangzhou om de stad nog wat rustiger te bekijken.

De rit is leuk en avontuurlijk. De chauffeur toetert voortdurend om onduidelijke redenen, wat de reis bijzonder levendig maakt. Opvallend en heel grappig zijn de enorme aantallen kleine motorfietsen van 175 cc op de weg. Je ziet de gekste situaties: hele families op één motorfiets met de kinderen tussen de ouders geperst, mensen met grote kippenkooien of enorme stapels bagage en rotzooi achterop. De auto is voor de gewone Chinees duidelijk (nog?) niet het meest gebruikte particuliere vervoermiddel.

Als we aankomen in Xinhue is het avond geworden en al donker. We worden opgewacht door een bijzondere tweeling. Het zijn bekende Choy Lee Fat-leraren, beiden heel klein van stuk ( zelfs Ying voelde zich naast hen een reus en noemt de tweeling ‘schattig’ ) en ze zijn bijzonder goed in hun Kung Fu!

We blijven twee heerlijke dagen in Xinhue. Een leuke plaats, half dorps, half steeds. We logeren in een comfortabel en schoon hotel en ’s avonds koelt het er bovendien lekker af, we kunnen hier prima trainen. Bovendien kost een uur goede massage maar 4 euro, 2 uur kost slechts 6 euro. Iedereen nam het er dus van…

Met de tweeling na de Choy Lee Fat-training
Met de tweeling na de Choy Lee Fat-training
Met Wong voor de eerste Choy Lee Fat-school van Cheung Hung
Met Wong voor de eerste Choy Lee Fat-school

We krijgen les van zowel de tweeling als van Doc Fei Wong. Doc Fei Wong heeft in Amerika een federatie opgericht om de Choy Lee Fat te behouden en door te geven. Dit had dezelfde reden als die sifu had voor het oprichten van de internationale Zhang Bingxin Liu He Men Federation voor het behoud van de Liu He Men-stijl. Het gaat om stijlen die in China verloren dreigen te gaan en die soms voor hun overleven zijn aangewezen op buitenlanders.

Doc Fei Wong heeft nog een bijzonder initiatief genomen. Hij is een stap verder gegaan door de oorspronkelijke Cheung Hung-stijl Choy Lee Fat als het ware terug te enten in China. Hij woont nu in Xinhue om de tweeling te begeleiden en om een nieuwe generatie kinderen te trainen en instrueren.

Wat ook bijzonder leuk en waardevol is, is ons bezoek aan het oude 19e eeuwse huis en de eerste school van Cheung Hung, die de eerste Choy Lee Fat-school oprichtte in 1836. Het huis blijkt nog in goede staat, dankzij de restauratie van zowel huis als school. Ook daarvoor heeft Wong gezorgd. We worden rondgeleid door de 77-jarige huisbewaarder van de vierde generatie Choy Lee Fat! We horen en leren veel over de geschiedenis en achtergrond van de stijl en de belangrijkste meesters die gezorgd hebben voor de verspreiding van de stijl over China.

Lees verder over de Kung Fu-reis door Huangshan, de Gele Bergen.

 

Overzicht van alle pagina’s van de Kung Fu-reis

 

0