Kung Fu-reis 2008 – Shaolin Tempel (Demo)

Tegen middernacht landen we in de provincie Henan. We zijn nu langzamerhand een stuk noordelijker en de temperatuur is hier in Centraal-China veel lager dan in het Zuiden. Henan ligt nog een stuk ten zuiden van Beijing en grenst in het noorden aan de provincie Hebei. Het ligt aan de middenloop van de Huang He, de Gele Rivier en wordt beschouwd als de wieg van de Chinese beschaving. Hier bevindt zich ook de beroemde Shaolin tempel of Shaolin School of Martial Arts. Daar gaan we rechtstreeks naartoe. Diep in de nacht komen we vermoeid aan in onze mooie kamers in het Shaolin Zen Hotel dat dicht bij de tempel ligt.

De volgende morgen staat een kleine groep van ons bijtijds op voor een afspraak met de monnik Shi Yan Bin. Shi is de leider van de achttien vechtmonniken van de Shaolin tempel. Hij woont in het tempelcomplex dat de monniken een sober onderkomen biedt. Met behulp van een tolk wordt er eindeloos gesproken en heel veel thee gedronken in een klein ijskoud kamertje. Geen verwarming in de winter, maar wel met airco voor de zomer. Shaolin heeft prachtig weer; overdag mooi en zonnig, ’s ochtends en ’s avonds ijskoud. Het lijkt het meest op woestijnweer, Shaolin ligt op de berg Shao Shi (een van de vijf heilige bergen van China) in het Song Shan-gebergte. Hoe de monniken zich ’s nachts warm houden in de winter is ons een raadsel. Misschien nemen ze een kruik mee naar bed?

Sifu met de nieuwe abt van Shaolin
Sifu met de nieuwe abt van Shaolin
Training van de Shaolin Kung Fu School
Training van de Shaolin Kung Fu School

De theeceremonie wordt door Shi verzorgd op een speciaal daarvoor bestemd heel bijzonder antiek tafeltje waarop een uit hout gesneden pad zit met een muntje in zijn bek. Met een rondzwaaiende beweging worden de piepkleine theekopjes telkens opnieuw gevuld en krijgt ook de pad met het muntje de thee over zich heen. Dat dat een natte boel wordt geeft niet, want het tafeltje heeft een eigen afvoer!

Lees verder over het verblijf bij de Shaolin Tempel.

Overzicht van alle pagina’s van de Kung Fu-reis

0