Qigong of Chi kung

Is de filosofie en beoefening van het congrueren en combineren van ademhaling, fysieke beweging en bewustzijn ten gunste van geestelijke, spirituele en materiële gezondheid, evenals voor de ontwikkeling van menselijk potentieel. Het omvat bepaalde vormen van vechtsporten en de spirituele ontwikkeling van je ware ik.

Betekenis

Om uit te leggen wat Qi Gong is, starten wij bij het uitleggen wat Qi is.

Qi of Chi : 氣

Het is moeilijk om een 1 op 1 vertaling te geven voor qi. Wat het meest in de buurt komt als letterlijke vertaling of omschrijving van Qi is adem of ademhaling , lucht of gas. Maar qi betekent ook iets anders, iets wat moeilijker uit te leggen is. Qi zit overal om je heen, het is de pure energie die je opneemt en afgeeft. Onbewust zijn we wel bezig met qi. Op wat voor manier dan, kun je je nu afvragen.

Wat dacht je van even diep ademhalen? Hetzij omdat je je heel lekker voelt, hetzij omdat je op het punt staat iets te doen wat je moeilijk vind. In principe doe je dat om je even op te laden, om de energie op te nemen. Je heerlijk voelen als je buiten loopt op een zonnige dag en je bewust bent van de heerlijke warmte van de zon. Ook dat is zo een oplaadmoment.

En wat de denken van de energie van de maan en de invloed daarvan op het water, eb en vloed? Dat is wat qi is, al de energie om ons heen. Daar kun je bewust gebruik van maken of niet.

Statische Qigong training

Vereist dat de beoefenaar het lichaam voor een bepaalde tijd stilhoudt in een bepaalde posities. Zoals de 8 pieces of Brocade. Deze vorm is ook gebaseerd op een serie vaste poses.

Meditatieve Qi Gong maakt gebruik van Mantra’s en filosofische ideeën zoals het circuleren van qi door je lichaan en bewuste ademhaling Verder zijn er Qi Gong trainingmethoden die gebruik maken van externe middelen. Zoals gebruik van kruiden, massage en meer.awareness.

Een Qi Gong vorm kan bestaan uit 1 of meerdere van bovenstaande trainingsmethoden. Het fout aanleren en beoefenen van Qi Gong kan schadelijk schijn. Het is daarom van groot belang dat je Qi Gong les krijgt van een volleerde Qi Gong leraar. Van u wordt verwacht dat u zich concentreert op de oefeningen, goed oplet tijdens de instructies en correcties. Qi Gong wordt beoefend door miljoenen mensen over de hele wereld. van verschillende achtergronden, verschillende leeftijden en verschillende leefwijzen. Tevens om verschillende redenen. Voor fysieke gezondheid, om balans te vinden, voor mentale rust, voor bewustwording, voor spirituele groei. Dit zijn maar een paar van de voorbeelden. De positieve werking en mogelijkheden van Qi Gong wordt op ieders eigen manier ervaren.

Kung of Gōng: 功

Dit betekent kracht uitoefenen met de focus op het bereiken van een resultaat Qi Gong houdt methoden en systemen in ,voor het cultiveren van energie. Het reguleren ,behouden, maximaliseren of minimaliseren van je energie door middel van ademhalings-, bewegings-, en concentratie technieken. Ten bate van je fysieke en emotionele gezondheid.

Vormen

Er bestaan verschillende vormen van Qi Gong:

Zoals Ba Duan Jin (Eight pieces of Brocade),
Dao Yin Bao Jiàn Gong,
Liu Zi Jue (Six Healing Sounds),
Wu Qin Xi (Five Animal Exercises)
Yi Jin Jing (Twelve Limbering Exercises),
Shi Er Duan Jin (Twelve Golden Treasure Brocade),
Silk Reeling Qigong.Qi Gong wordt in China gebruik voor diverse doeleinden.
De traditionele Chinese medische gemeenschap gebruikt Qi Gong bijvoorbeeld voor haar preventieve en genezende functie. De Chinese martial arts gemeenschap ziet het beoefenen van Qi Gong als een belangrijk onderdeel in het trainen, het verbeteren van je vechtkunst. En de religieuze gemeenschap (zowel in de taoïstische als boedhistische tradities) gebruiken qigong als meditatieve oefening.

Je kunt de qigong oefening in differentiëren in 4 trainingsmethoden : dynamisch, statisch (static), meditatief en actief met behulp van externe middelen.

Dynamische qigong training heeft te maken met choreografische bewegingen en is van toepassing bij internal arts gericht op de combinatie van fysieke en mentale leer. Zoals Tai Chi Chuan, Bagua Palms (pa Kua Chuan) and Xing Yi Chuan. De liuhemen school in Amsterdam biedt al deze vormen van internal arts aan.