Dao Yin Yang Sheng Gongelke dinsdag en vrijdag van 10-11 uurKosten: € 80 voor 10 lessen.

Schrijf je vandaag nog in

Schrijf je in voor de workshop

Sifu Eleonora en Dao Yin

Sifu Henny Eleonora is de laatste van totaal 108 Dao Yin masters die als eerste generatie zijn diploma uit handen van de inmiddels 87-jarige professor Zhang Guan De mocht ontvangen. Sifu Henny Eleonora is de enige leraar die in Nederland Dao Yin Yang Sheng Gong mag geven.
Sinds eind jaren 70 is Sifu Henny Eleonora bezig zich te ontwikkelen in diverse vormen van Qi Gong. Deels vanuit de krijgskunst gedachte en deels vanuit de pure vorm ten behoeve van gezondheidsontwikkeling.
In 1988/1989 leerde Sifu Henny Eleonora de medisch beproefde methode Dao Yin Yang Sheng Gong kennen en hij raakte direct gefascineerd. ‘Dao Yin is een oudere benaming voor wat wij nu kennen als Qi Gong'. ‘De Dao Yin kent vele stijlen en variaties maar de Dao Yin Yang Sheng Gong is een methode die is ontwikkeld in de jaren zeventig door professor Zhang Guan De. Toen ik hiermee in aanraking kwam, moest ik eigenlijk alles loslaten wat ik ooit had geleerd. Maar wonderbaarlijk genoeg vond ik in dit systeem het antwoord op alle vragen die ik had. Zhang Guan De was de enige leraar die ik álles mocht vragen.’

Wat is  Dao Yin

De meeste oefeningen in de Dao Yin Yang Sheng Gong bestaan uit het rekken van het lichaam en het controleren van de ademhaling. Sifu Henny Eleonora: ‘Dao betekent ‘de ademhaling sturen en de inwendige energie leiden’. Yin betekent ‘rekken of het lichaam strekken. Door langzame en diepe ademhaling en stretch oefeningen train je je eigen lichaam. Hierdoor worden je ledematen flexibel, stevig en sterk. Het gaat er vooral om de oefeningen heel langzaam uit te voeren zodat zuurstof goed kan worden opgenomen in de organen.’ Na dertig jaar verzamelen van gegevens, experimenteren en klinische onderzoeken, is gebleken dat Dao Yin een zeer goed effect heeft op de gezondheid. Dao Yin Yang Sheng Gong is inmiddels officieel erkend door de Chinese overheid als een genezingsmethode.

Liuhemen Kungfu school wordt gesponsord door yipgroep

Achtergrond

Geest, ademhaling en beweging, om deze drie aspecten gaat het in de Dao Yin. Belangrijk verschil met andere Qi Gong varianten is volgens Sifu Henny Eleonora het feit dat in de Dao Yin de oefeningen eerst worden gedaan vanuit spanning, en daarna ontspanning. Bovendien gaat het in de Dao Yin niet alleen om het perfect uitvoeren, maar om de oefening helemaal te voelen en te beleven. ‘Ik noem het ‘The living filosofical art of wisdom’, vervolgt Henny Eleonora ‘Dao Yin is een essentie van leven waar je elke dag mee bezig bent. Het gaat om het naar boven halen van alle wijsheid die je al in je hebt en het te leven, te herinneren eigenlijk, via beweging en ademhaling. Door te bewegen, door bewust met je gedachten bezig te zijn met de oefeningen, stroomt de energie door de energiekanalen en dat verbetert de kwaliteit van leven. Naast dit alles gaat het in de Dao Yin ook om het delen van de kennis met anderen zonder dat je er zelf in materieel opzicht bewust beter van wilt worden. Delen vanuit je hart. Rijk in gezondheid, niet in geld.

Vormen

De daoyin yangsheng gong (导引养生功) bestaat uit ruim 70 verschillende vormen waar men uit kan kiezen voor specifieke doeleinden. De meest bekende vormen zijn:
Daoyin Baojian Gong – 导引保健功 : Daoyin ten behoeve van algemene gezondheid (2 séries);
Shuxin Pingxue Gong – 舒心平血功 : hart en doorbloeding (2 séries);
Yiqi Yangfei Gong – 益气养肺功 : Qi en longen (2 séries);
Hewei Jianpi Gong – 和胃健脾功 : Harmoniseren maag en milt (2 séries);
Yuzhen Buyuan Gong – 育真补元功 : reinigen van qi (2 series);
Shugan Lidan Gong – 舒肝利胆功 : lever en galblaas (2 series);
Shujin Zhuanggu Gong – 疏筋壮骨功 : spieren & botten
Xingnao Ningshen Gong – 醒脑宁神功 : ontspannen van geest en hersenen;
Mingmu Huanshi Gong – 明目还视功 : gezichtsvermogen;
Jiujiu Huantong Gong – 九九还童功 : verjonging;
49 shi Jingluo DongGong – 四十九式经络动功 : 49 meridianen;
Sanxiao jiuzhi gong - 三消九治功 : diabetesbehandeling;
Yangxie buqi yishou gong - 养血补气益寿功 : Qi stimulering
Qiangxin yifei Taijizhang 1 – 强心益肺 太极掌 : Taijizhang hart en longen;
Zigu bupi Taijizhang 2 – 滋肾补脾 太极掌 : Taijizhang voor nieren en milt
Shuganlidan Taijizhang 3 – 舒肝利胆 太极掌 : Taijizhang voor lever en galblaas.

Vormen

Dao Yin primair gericht op ouderen en minder validen (vormen in zitpositie):
Zuoshi Qiangxin Gong - 坐势强心功 : hart;
Zuoshi baogan gong -坐势保肝功 : lever;
Zuoshi Yifei Gong - 坐势益肺功 : longen
Zuoshi Conger Gong – 坐势聪耳功 : gehoor;
Zuoshi anshen gong - 坐勢安神功 : geest en ziel;
Zuoshi Bupi gong - 坐势补脾功 : maag en milt
Zuoshi jianshen gong - 坐势健身 : lichaam (2 séries);
Yishen Jiu DuanJin - 頤身九段錦 : lichaam – 9 pieces of brocade;
Zuoshi Gujian gong – 坐势固坚功 : toning;
Xing zhi gong - 坐势行滞功 : stagnatie;
Zuoshi chubi gong – 坐势除痹功 : spieren;
Tongjing huoluo daoyin shi - 通经活络导引术 : meridianen;
Ertong Jianshen cao - 儿童健身操 (坐势) : algemene gezondheid kinderen.